Insuline, wat is het en wat heeft het met afslanken te maken?
We zijn zo vaak met afslanken bezig. Met gezonde voeding, met diëten, met sporten. Noem maar op. Veel vrouwen hebben het moeilijk om af te slanken, of hun gewicht, eenmaal bereikt, te behouden. Je kan heel wat voedingstips, coachings volgen, en vaak gaan deze je helpen. Maar het is ook belangrijk om som te weten wat het geheim is van bepaalde voedingsadviezen, en ook hoeveel je coach ervan kent. Wat gebeurt er allemaal tijdens een dieet in je lichaam? Weke hormonen spelen een belangrijke rol?
Een heel belangrijk hormoon is INSULINE. Je hebt er zeker en vast al van gehoord. Maar hoeveel belang heeft dit hormoon bij het afslanken en het behouden van je gewicht? Ik geef hier alvast wat meer informatie. Als je de juiste werking van insuline kent, ge ja gegarandeerd betere resultaten behalen. Lees hier maar verder..
Calorieën tellen is lang verleden tijd! Tel jij nog steeds calorieën? Stop ermee. Een bepaald aantal calorieën eten aan vetten bijvoorbeeld heeft een heel ander effect op je lichaam dan hetzelfde aantal calorieën aan koolhydraten en eiwitten. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Proefpersonen vielen af op een dieet van 1500 calorieën per dag aan voornamelijk vetten, ze bleven ongeveer gelijk bij voornamelijk 1500 calorieën aan eiwitten en ze kwamen aan op een dieet van 1500 calorieën aan koolhydraten. Dit heeft alles te maken met het feit dat je lichaam bij het eten van suikers en koolhydraten het hormoon insuline aanmaakt. Insuline is het hormoon dat bepaalt of je lichaam in staat is om vet te verbranden of dat het dit vet vasthoudt. En dit is nu net zo belangrijk bij het wel of niet afvallen tijdens een voedingstraject.
Wat doet insuline in je lichaam eigenlijk? Het zorgt voor energie in je lichaamscellen. Je lichaam heeft energie nodig voor al je dagtaken, maar ook voor je rust. Door het eten van suiker of geraffineerde koolhydraten krijg je een snelle boost van energie. Met suiker bedoel ik suikers in allerlei vormen zoals koek, snoepjes, gezoete yoghurt, vruchtensappen, siroop, en zelfs gedroogd fruit. Deze energie krijg je omdat het eten van deze suikers ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed omhoog gaat. Dit noemen we je bleodsuikerspiegel. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven. Dit kunnen allerhande cellen zijn. Cellen voor je spieropbouw, maar ook hersenencellen, zodat je kan denken en focussen. Is er te veel suiker in je lichaam door je voeding, dan slaat het lichaam dit op inde vorm van vetcellen. Daarna gaat je bloedsuikerspiegel weer dalen.
Verstoring van je bloedsuikerspiegel
Al sinds onze oertijd is ons lichaam gebouwd op schaarste. Door het te veel en te vaak eten van suikers en koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans. Je krijgt dan eerst een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een dal. Herken je zeker en vast wel als een dipje na je lunch. Na het eten van bijvoorbeeld een broodje kaas, voel je je moe worden. Dan krijg je nog zin in een extra zoetje bij je koffie. En dan kan je je voelen alsof je een dutje nodig hebt. Of je krijgt een dip na het eten van een bord pasta. Is dit herkenbaar? Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel in een dal zit.
Hoe komt het nu dat we op een gegeven moment geen vet meer verbranden? Maar net opslaan, ondanks onze pogingen om te diëten? Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen minder snel gaan reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling. Zolang er insuline in je bloed rond gaat, stopt je lichaam met het verbranden van vet. Dat is logisch want er is immers genoeg energie te halen uit de suikers in je bloed. Gebeurt dit vaak en veel, dan gaat je lichaam je vet gewoon vastzetten. Het lijkt er immers op of je je vet nooit nodig hebt voor gebruik van energie, want er is altijd energie te halen uit je bloedsuiker. Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kan verbranden om energie te krijgen. En dit gebeurt ook niet meer als je minder gaat eten. Zo ga je dus, ondanks je pogingen, geen vet meer verbranden. En geraak je al snel gedemotiveerd, waardoor je weer suiker en koolhydraten gaat eten.
Hoe komt dat ons lichaam op deze manier werkt? Ons lichaam werkt nog zoals in de oertijd. Toen hadden we suikers in de zomer, en het najaar. Dat was het moment van de fruitpluk,en er koolhydraatrijke voeding uit de grond kwam. Het was ook het moment dat het lichaam zoveel mogelijk vet moest gaan opslaan voor de lange winter. Het lichaam is nog steeds gebouwd op vetopslag als het suiker te verwerken krijgt. Dit noemen we ons overlevingsprincipe. Het probleem is nu alleen dat we deze suikers en koolhydraten het hele jaar aan ons lichaam toedienen. En dat is nu juist het probleem en de oorzaak van overgewicht!
Hoe minder gevoelig je bent (geraakt) voor insuline, hoe meer vet je lichaam opslaat. In plaats van je ande lichaamscellen, zoals spier- en hersencellen, worden je vetcellen bevoorraad. Hierdoor blijf je het gevoel krijgen dat je energie te kort komt, en daardoor blijf je suikers en koolhydraten eten. En andersom: hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline, hoe meer suikers er naar je spieren en hersenen gaan om je energie te geven.
Hoe weet je nu of je wel of niet gevoelig bent voor insuline? Dit herken je aan volgende kenmerken:
- Heel veel zin in suikers en koolhydraten
- Dikker worden in je taille
- Vaak emotie eten
- Sneller vermoeid worden na een maaltijd
- Niet meer afvallen
- Energie- en futloos zijn
- Te hoge cholesterol
- Slapeloosheid
Daarom moet je ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt. En de enige oplossing hiervoor is ervoor te zorgen dat je die pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel gaat vermijden. Hierdoor gaat je lichaam wel weer aan vetverbranding doen, en zo ga je wel de kilo’s verliezen die je kwijt wil.
Nu je weet wat één van de grootste oorzaken is dat je geen vet meer verbandt, is het hoog tij om hiermee aan de slag te gaan. Hoe ga je dit nu doen? Weolke voeding mag je nu wel of niet eten, en welke voeding kan je best combineren, of net niet? Wel daarmee help ik jou verder in al mijn voedingscoachings. Met het REBOOST programma gaan de eenvoudige voedingstips je al op de geode weg helpen, en met één van onze RESTART trajecten neem ik je stap voor stap mee op weg.
Wil je er echt werk van maken?
Ik hoop dat ik je al een beetje heb kunnen inspireren in deze blog. Ik heb je nog zoveel meer over voeding en de manier waarop ons lichaam erop reageert te vertellen. Lees zeker verder op de website, en hopelijk zie ik je snel in één van mijn voedingsadviezen of in mijn salon.